fbpx

Deeltijd Opleiding Paardencoach

Profiteer nu van onze aantrekkelijke vroegboekkorting

Vraag hier jouw kennismakingsgesprek aan en profiteer van een gigantische korting* bij inschrijving voor 23 juni!

*van toepassing op voltijd en deeltijd opleiding

Flexibel & Individueel

Open2Contact biedt jou alle ruimte om de opleiding in jouw eigen tijd en tempo te volgen. Handig voor als je veel op reis bent, minder mobiel bent of liever flexibel studeert.

Motiverende Gespreksvoering

Het fundament van de opleiding is de wetenschappelijk onderbouwde coaching methodiek ‘Motiverende Gespreksvoering’.

Geaccrediteerde opleiding

De deeltijd opleiding is (net als de voltijd opleiding) geaccrediteerd en biedt jou alle nodige inhoud om uiteindelijk aan de slag te gaan als zelfstandig paardencoach.

Deeltijd Opleiding paardencoach

Ben jij op zoek naar een krachtige en kwalitatief verantwoorde opleiding tot Paardencoach? Woon je in het buitenland en wil je onze geaccrediteerde opleiding volgen? Werk je het liefste zelfstandig in jouw eigen tempo? Hecht je veel waarde aan één op één contact? Wil je flexibel studeren? Ben je minder mobiel en wil je toch meedoen aan een opleiding tot Paardencoach? Dan is ons deeltijdprogramma echt wat voor jou!

Waar kan willen wij jou wel tweemaal (intensief ontmoeten). We hebben succesvol ervaring met opleiden van mensen in Egypte, Engeland, Duitsland, België en de VS. Maar ook als je in Nederland woont kan het zijn dat dit flexibele deeltijdprogramma jou goed uitkomt. We verwachten een zelfsturende houding en helpen je graag om succesvol deze studie te doorlopen en af te ronden.

De afgelopen periode heeft ons nog sterker bevestigd dat we met onze e-learning en begeleiding in staat zijn mensen op afstand professioneel op te mogen leiden.

Vorig jaar september begonnen met de jaaropleiding tot Paardencoach bij Open2contact. Het eerste contact was al erg prettig wat me deed besluiten dat dit de juiste aanbieder was. Wat een mooie opleiding is dit en wat een mooie persoonlijke reis en groei heb ik doorgemaakt door het volgen van deze opleiding. De trainers zijn motiverend alsook de lesstof die gevolgd dient te worden. De MGV (motiverende gespreksvoering) is een superhandige wetenschappelijk onderbouwde tool die je in het dagelijks leven ook heel fijn kunt toepassen. Al met al superblij met de stap die ik heb gemaakt om hier mijn opleiding te volgen en hoop de opgedane kennis na het behalen van mijn diploma in te kunnen zetten binnen mijn nieuw opgezette coachingpraktijk Detta Reddast (wat IJslands is voor “het komt goed”) samen met mijn IJslandse paarden.
Judith Litzouw

Investering

De deeltijd opleiding inclusief begeleiding, e-learning, kleine groepjes en examens bedraagt 2800 euro exclusief btw.

Te kostbaar voor jou? Vraag naar onze termijnbetaling.

Wil jij meer sturing en structuur? Kijk dan naar onze voltijdopleiding, klik hier

*Lagere investering vanwege zelfsturend onderwijsaspect.

Review Jeffrey

Jeffrey Blaauw onze oud cursist, werkzaam in het bedrijfsleven als teammanager bij de Rabobank, volgde de opleiding tot paardencoach om persoonlijk en zakelijk te groeien. In het filmpje vertelt hij wat de opleiding bij Open2Contact hem heeft gebracht.

Hij is er beter door gaan luisteren en weet eigen belangen opzij te zetten. Exact de kern van onze opleiding: Effectiever communiceren en coachees ‘echt’ vooruit helpen. Met ook nog ruimte voor persoonlijke groei!

Investering in jaaropleiding tot Paardencoach deeltijdprogramma

 • Training Motiverende Gespreksvoering inclusief certificaat.
 • Acht e-learning trainingen (+-30 uur).
 • Zelfstandig doen van praktijk en portfolio opdrachten, oefencoachings doen en contacturen tussen de e-learningsdagen met trainer (+-60 uur totaal).
 • Twee online contactmomenten vaste hoofdtrainer.
 • Twee live privé coachings tussen de paarden.
 • Procesgesprek met vaste hoofdtrainer.
 • Portfolio wordt nagekeken en beoordeeld door vaste hoofdtrainer.
 • Inclusief kosteloze herkansing en beoordeling proeffilmpjes.
 • Twee uitgebreide examenuitslag contactmomenten naar aanleiding van ingezonden opdrachten/filmpjes voor het geaccrediteerd en beroepsaansprakelijk gekwalificeerd diploma tot Paardencoach.
 • Mogelijkheid contact kwaliteitsfunctionaris Open2Contact

*De bovenstaande opleidingsmomenten worden vooraf aan de opleiding ingepland met de cursist en de cursist mag in eigen tempo deelnemen aan de opleiding met een minimale duur van 4 maanden tot een maximale duur van 8 maanden.

Focus op:

 • Wetenschappelijke onderbouwde gesprekstechnieken.
 • Paardenwelzijn.
 • Een boost voor jouw eigen ontwikkelingsproces.

Studie inzet

Er is een literatuurlijst, de boeken zijn voor eigen rekening en blijven dan ook jouw bezit. Naast bovengenoemde uren aan studietijd ben je ook tijd kwijt aan het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen van coaching met je eigen paarden (of paarden van derden) deze uren schrijft O2C in zo’n +-60 uur voor, dit kan meer of minder zijn in de praktijk. Dit is sterk afhankelijk van de ervaring en achtergrond van de student en de inzet .

De uren van de deeltijdopleiding zijn over minimaal 4 maanden en maximaal 8 maanden verspreid, afhankelijk van de wens van de student. De studietijd komt neer op ongeveer 90 uur, maar dit is vooralsnog per persoon verschillend. Sommige cursisten gaan sneller door de opleiding heen en doen het in 90 uur, waar anderen die erg enthousiast zijn het in 200 uur doen. Maar in de linie is deze opleiding in 90 uur te doen en daarmee goed te combineren met bijvoorbeeld een vaste baan. Ook is het voordeel van de e-learning dat jij hierin flexibel kan inloggen op tijden die het jou uitkomt.

Review Annemiek

Annemiek Nijland, een van onze kersverse afgestudeerde Paardencoaches, vertelt over haar persoonlijke & zakelijke ‘reis’ binnen de opleiding. Samen met haar eigen paard in beeld vertelt zij wat de opleiding haar gebracht heeft.

‘Ik voel mij klaar om als paardencoach te gaan starten en de opleiding heeft mij persoonlijk ook het nodige gebracht’ aldus Annemiek.

Je kan rekenen op:

 • Onze trainers staan onder supervisie in de Motiverende Gespreksvoering op Hogeschool Windesheim.
 • Methodiek Motiverende Gespreksvoering welke zorgt voor objectieve houding coach.
 • De opleiding is op HBO niveau geïndiceerd.
 • NRTO kwaliteitskeurmerk.
Ik zocht een opleiding tot Paardencoach die gedegen in elkaar zit. Dat vond ik bij Open2Contact. Naast het feit dat alle aspecten aan bod komen (zoals coachen, omgaan met paarden, veiligheid etc..), zijn de trainers zeer bekwaam. Over de opbouw van de opleiding is goed nagedacht en er is oog voor jou als mens en individu. Kortom: een aanrader!
Annemiek Nijland

De paardencoach opleiding van Open2Contact leert je reflecteren op jezelf en daagt je uit om met een bredere blik te gaan kijken naar paard en mens. Door het studiejaar heen onderzoek je jouw coachingsstijl binnen de motiverende gespreksvoering. Het meer in contact komen met mijn gevoel heeft mij sneller naar de essentie binnen een gesprek geleid. Daarnaast ondervind je de toevoeging van het reactieve vermogen van het paard tijdens de coachsessies.
Famke Diekstra

Hoe is de opleiding paardencoaching ontstaan?

Het opleidingscentrum is ontstaan vanuit de wens, paardencoaching in Nederland kwalitatief te verbeteren.

Vandaag de dag kan iedereen zichzelf inschrijven bij de KvK als coach dan wel paardencoach. Waar bijvoorbeeld artsen en hulpverleners zich moeten houden aan BIG en SKJ registraties en zich daarmee adequaat dienen te bewijzen aan de klant, heeft de coach vrij spel.

Met alle gevolgen van dien als het gaat over het ‘verder helpen van mensen’. Te denken valt aan de inzet en de rol van het paard, de fysieke veiligheid van de klant, maar ook zeer zeker de emotionele veiligheid van de klant tijdens de sessie. Waar men ‘vrij spel’ heeft, ontstaat ook een vrije interpretatieruimte in het vertalen van het paardengedrag naar de klant.

Na het ondergaan van meerdere paardencoachingsopleidingen en het volgen van diverse workshops binnen de paardencoachingssector, mistte O2C de objectieve houding van de coach.

Daarom heeft O2C een methodiek ontwikkeld om de coach objectief in te zetten tijdens de paardencoaching.

paardecoaching

Trainers Paardencoaching

Locaties in NL

Motiverende gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering is een techniek waarbij vanuit gelijkwaardigheid en een objectieve ‘activerende’ manier van vraagstelling wordt gewerkt. Kortom de mening en het oordeel (vrije interpretatie) van de coach vervalt en het gesprek wordt voor de klant ‘gestructureerd’. Hierdoor doet de klant inzicht op in zijn eigen kunnen en willen.

Inzet van het paard

Het paard wordt binnen O2C ingezet als instrument. O2C ziet coachen met paarden als een creatieve activiteit waarbij doelen en wensen van de klant kunnen worden geactiveerd en behaald. Zo kan het paard bijvoorbeeld worden ingezet als metafoor, als gespreksmiddel, als bindmiddel, als uitvergroter van non-verbale interacties en als creatief middel. Er wordt altijd op een positieve manier vanuit de wens van de klant gewerkt en intuïtieve interpretaties worden alleen via een openvraagstelling geformuleerd. Hierdoor is de coaching altijd ‘van de klant’ en op de waarheid van de klant berust.

Wat leer je?

Je leert alles over coachen met paarden, motiverende gespreksvoering en het paard veilig en verantwoord in te zetten tijdens de coaching. Ook leer je om verantwoord om te gaan met emotionele veiligheid van de klant tijdens de sessie. Daarnaast leer je veel over jouw eigen handelen en reflectief bezig zijn.

Doelstellingen leeractiviteiten:

 • Reflectief handelen
 • Positief motiveren
 • Motiverende gespreksvoering eigen maken
 • Paarden fysiek veilig in te zetten
 • Paardengedrag herkennen
 • Profilering als beroepscoach
 • Kritisch kijken naar inzet van paarden tijdens de coaching

Waarom Open2Contact?

N

Bijscholing en verdieping

Naast de opleiding tot paardencoach kun je met ons aanbod alle kanten op voor verdere bijscholing en verdieping binnen de paardencoaching. Veiligheid, welzijn en het ethisch inzetten van het paard in coaching en ondernemerschap zijn belangrijke pijlers binnen het opleidingsaanbod van Open2Contact.

N

Up to date

Open2Contact volgt actief ontwikkelingen binnen de coachingssector, de hippische sector en de wetenschap om zo haar opleidingsaanbod continue aan te scherpen en door te ontwikkelen. Open2Contact werkt hierbij regelmatig samen met experts uit de verschillende vakgebieden.

N

Kansen binnen opleidingscentrum

Open2Contact leidt professionele paardencoaches op en biedt talentvolle gediplomeerde cursisten kansen en mogelijkheden om binnen het opleidingscentrum of binnen het netwerk van Open2Contact aan de slag te gaan als paardencoach of trainer.

Deeltijd of voltijd opleiding

Of je nu op zoek bent naar een deeltijd of voltijd opleiding, bij Open2Contact kan het beiden. Zo kan je altijd deelnemen aan de opleiding tot paardencoach in het tempo en op de locatie die het beste bij jou past.

Dé paardencoach opleiding waarbij ‘jouw leerproces’ centraal staat

Jouw eigen proces, jouw tempo

Iedere deelnemer aan de opleiding is natuurlijk verschillend. Ieder heeft een ander doel met de opleiding. Misschien ben jij al Paardencoach en wil je verdieping, of misschien heb je nog nooit gecoacht maar staat dit al een tijdje op het wensenlijstje om te gaan doen. Misschien ben jij diegene, die deze opleiding wil doen omdat je al jaren paarden hebt en meer over jezelf en paarden wilt leren, maar niet persé echt als Paardencoach aan de slag wil in je eigen praktijk. Het is allemaal goed. Groepen ontstaan nooit voor niks. Je hebt elkaar altijd iets te leren!

Ieder heeft zijn eigen reden en zijn eigen proces. Dat begrijpen we en daarom willen we er zoveel mogelijk rekening mee houden! Dat doen we door in kleine groepen te werken, zodat er genoeg ruimte is. We werken daarnaast met verschillende professionals om de kwaliteit te waarborgen, naast je vaste hoofdtrainer. Zo zijn er procesgesprekken en is er een kwaliteitsfunctionaris. Indien er net wat meer ondersteuning mogelijk is voor jouw persoonlijke proces, kan dat in een persoonlijk verdiepingstraject.

Als je de opleiding bij ons hebt afgerond…

 • Kun je zelfstandig als Paardencoach in jouw eigen praktijk aan de slag. Hoe dat precies werkt, hebben we je ook al deels geleerd tijdens de opleiding.
 • Voel je je een ander mens! Je voelt je nog veel dichter bij jezelf. Het persoonlijke proces dat tijdens de opleiding plaats heeft gevonden, heeft ervoor gezorgd dat je patronen hebt mogen doorbreken en dat je beter weet wat je wil. Je voelt je vol zelfvertrouwen.
 • Kun je jouw cliënten verder helpen met hun persoonlijke uitdagingen en ze door middel van Motiverende Gesprekstechnieken snel naar de kern begeleiden.
 • Kun je eventueel (co-)trainer of privé Paardencoach worden bij ons opleidingscentrum! We zoeken altijd nieuwe mensen die de opleiding bij ons gedaan hebben en die het leuk vinden om bij ons te komen trainen.
 • Kun je jouw bedrijf laten verzekeren. Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Paarden Coaching Nederland en daarom kun jij met ons diploma jouw bedrijf bedrijfs en beroepsaansprakelijk verzekeren. Ons diploma heeft dus een grote waarde.

Meedoen met de opleiding?

maak kennis met onze trainers

Ben je nieuwsgierig of coaching met paarden wat voor jou is? Vraag een vrijblijvende kennismaking aan met een van onze trainers. Zo kan je zelf ervaren en voelen of coaching met paarden wat voor jou is.

Ook geven we je dan meer uitleg over de opleiding, zodat jij weet of de opleiding bij je past. De kennismaking duurt ongeveer veertig minuten. Meld je aan via onderstaand formulier.

De intake is vrijblijvend, we zorgen dat je er altijd een stapje wijzer van wordt en dichter bij jouw droom komt! Tijdens de kennismaking passen we een motiverende gespreksvoering toe waardoor jij dichter bij je eigen wensen en verlangens komt. Je gaat met een duidelijk beeld over jouw doelen, wensen en informatie over de opleiding naar huis.

Na een paar dagen hebben we even contact om te kijken of we met elkaar verder gaan. Als we verder gaan krijg je van ons documenten en starten we op korte termijn jouw inschrijving. Samen gaan we een prachtig jaar en een mooie reis tegemoet. Op naar jouw professionalisering als Paardencoach. We kiezen voor ‘samen’ omdat ook wij een juiste match met onze cursisten belangrijk vinden. Leren in een prettige, verantwoorde omgeving staat altijd voorop.

Voel je welkom en zet die eerste stap op weg naar een kennismaking voor deze waardevolle en unieke opleiding!

 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.