Open2Contact

Blog

Kwartjes laten vallen

door | apr 13, 2021 | Blog | 1 reactie

Om onze werkzame trainers bij Open2Contact beter te leren kennen, zijn er interviews afgenomen door onze stagiaire Mylène Wildschut. Op deze pagina maakt u kennis met onze Rolf.

Het begon allemaal met een simpele vraag over leiderschap bij paarden aan zijn jongere broer die hoefsmid was. Rolf stelde de vraag: “Als het paard niet meewerkt met beslaan, wat doe je dan?” Hij antwoorde: “Ik loop weg. Het is een prooidier, dus als hij op zichzelf is, voelt hij zich niet meer zo prettig”. Een interessant mechanisme: het gedrag draait om. Dat is precies hetgeen wat Rolf ontzettend boeiend vindt. Niet wetende dat er een heel avontuur zou beginnen.

Op avontuur en ontdekkingsreis

Het opleidingsjaar staat voor leren werken met de Motiverende Gespreksvoering en paarden, maar ook voor het werken met en aan jezelf. Je doet dus op de verschillende gebieden nieuwe inzichten op. “Rosa gaf mij de mogelijkheid om deel te nemen aan de opleiding”. Rolf beschrijft dit dan ook als een ‘avontuur’ en ‘ontdekkingsreis’. Met zijn eigen trainers- en paardenervaring is hij vanuit daar verder gegroeid tot het nu begeleiden van opleidingsgroepen. Hij vindt het inzetten van of leren over nieuwe dimensies boeiend, zoals de inzet van het paard bij trainingen en coaching. “Dat vind ik nog het leukste, de reacties van paarden en wat zij terug- en meegeven bij zo’n training”.

Trainingen geven, voelt voor Rolf niet als werken

Maar ook de interactie met de groep cursisten vindt hij mooi. Zij gaan door verschillende fases van gedragsverandering én er gebeurt groepsdynamisch ook van alles. “Wie staan er voor je? Hoe zijn ze onderling? Wie geven elkaar energie om in beweging te komen?” In het begin is het hard werken. Er zit ook een verschil tussen de theorie kennen en toepassen, maar het willen is al een grote stap. “Het is een dankbaar proces waar ik getuige van mag zijn en waarin ik kan helpen om daar stappen in te maken”. Trainingen geven, voelt voor Rolf niet als werken. Hij heeft er veel plezier in en heeft de ruimte om te spelen met zijn creativiteit. Hij probeert graag dingen uit. Dit zal je dan ook ongetwijfeld terugzien wanneer je les krijgt van hem.

Je wordt met beide voeten op de grond gezet.

Het doel van Rolf is om mensen stappen te laten maken en toch ook hunzelf verantwoordelijk te houden voor de eigen groei. Daarnaast focust hij zich op het cursisten aanleren te reflecteren op zichzelf. “Dat is soms heel moeilijk, omdat mensen in hun hoofd gaan zitten. Ze zitten niet in hun hart, maar in hun lijf”. Daarom tijdens een training van Rolf word je met beide voeten op de grond gezet. “Kijk naar jezelf, dat probeer ik mee te geven”.

Het signaal wat het paard geeft

Ook wordt er gewerkt vanuit de belevingswereld en perceptie van de cursist. Doordat hij werkt met de “schoonheid” van de Motiverende Gesprekstechniek is hij in staat om te voelen, te begrijpen en de ander te laten leren. Hierdoor komt al snel de diepere laag naar boven, waar het paard ook op reageert. “Als het paard gaapt bijvoorbeeld, is dat een moment waarbij er eigenlijk iets gebeurt bij de ander”. Zo krijgt het signaal wat het paard afgeeft een betekenis.

“Daar krijg ik nog elke dag kippenvel van”.

“Ik heb ooit eens een dame gehad die met het paard rondliep. Er stonden twee grote voederbakken waar ze met het paard langs wilde lopen. Die neus ging de voerbak in, natuurlijk. Dat vond ze niet leuk. Het ging ook niet zachtjes, hij dook er echt in. Ik zei: ‘Dit is niet wat je wil’. ‘Nee’, zegt ze. ‘Wat wil je dan wel?’ Daar ging ze over nadenken en toen kwam naar voren dat ze moeite had met grenzen stellen. Ik vroeg: ‘Hoe ziet dat eruit dan?’ ‘Wat ga je denken, wat ga je vinden?’ Op dat moment kwam ze op het punt dat ze er iets van vond. Hup, de neus van het paard ging omhoog.
Dit zijn dus enorme eyeopeners. Dat je alleen al met je gedachte effect hebt op het gedrag van het paard. Wanneer je geen grenzen stelt dan bonken paarden, maar dus ook mensen, je omver. Die inzichten geven heel veel power. En dat is paardencoaching. Daar krijg ik nog elke dag kippenvel van en dat vind je hier”.

Als trainer leidt hij het proces, biedt hij stevigheid en neutraliteit door gebiedenderwijs te werk te gaan.

Voor hem is veiligheid tijdens de training belangrijk. “Het is een vak waarbij je werkt met levende havens, dus dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat het veilig kan”. Dit betreft niet alleen de emotionele veiligheid van deelnemers, maar ook de fysieke veiligheid van zowel mens als paard. Dit waarborgt hij door preventief, in samenwerking, met innerlijke rust, met vertrouwen en met duidelijkheid te werken. Als trainer leidt hij het proces, biedt hij stevigheid en neutraliteit door gebiedenderwijs te werk te gaan. Oftewel hij staat achter wat hij zegt. Hij merkt dat dit ook kan, omdat het contact en vertrouwen die gaandeweg wordt opgebouwd er is. “Zo breng ik de ander op plekken waar die nog niet geweest is”.

Ook werkt Rolf op intuïtief niveau. Niet alles is voor te bereiden. Hij voelt in, kijkt wat er nodig is en speelt daarop in. Dit was vroeger anders. “Ik kom zelf uit een wereld van dichttimmeren, van voor tot achter”. Hij heeft geleerd om te spelen met oefeningen en opdrachten die op dat moment inzicht geven. “In het begin zullen cursisten wel zien wat ze aan het doen zijn, maar snappen ze het nog niet. Dan ga ik terug naar hetgeen wat ze wel snappen en vanuit daar verder”. Rolf haakt dus in op de behoeften van de cursist en groep. Stap voor stap.

“Naast het trainen ben ik ook bezig met het persoonlijk proces van de cursisten”.

“Trainen is ook een beroep doen op jezelf”. Dit betekent dat hijzelf ook stappen moet blijven maken. Alles wat Rolf geleerd heeft en nog zal leren, neemt hij mee in zijn werk. “Ik zie trainen als een organisch proces, je voegt wat toe”. Het is van belang om vertrouwen te hebben dat het goedkomt, dan komt het ook goed. Als de ander is waar hij wil zijn, is het paard er ook. En iedereen doet het op zijn eigen tempo en manier. “Naast het trainen ben ik ook bezig met het persoonlijk proces van de cursisten. Zo heb ik vaak een gesprek over onzekerheid”. Hij neemt dus ook de rol van een coach aan. Zo laat hij de kwartjes vallen.

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

1 Reactie

  1. Wat een super mooi en helder interview. Met een glimlach op mijn gezicht gelezen!