fbpx

Therapeutisch werk met paarden, niveau 1 & 2

Inschrijven voor een intake
Vakbekwaamheid

De rol van het paard is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Naast sport en recreatie wordt het paard tegenwoordig ook steeds vaker ingezet voor coaching. De meerwaarde hiervan wordt steeds meer gezien en de vraag naar coaching met paarden wordt dan ook steeds groter. 

Open2Contact heeft de afgelopen jaren al veel enthousiaste deelnemers opgeleid tot paardencoach. Met deze nieuwe opleiding gaan we nog een stapje verder. Hierin gaan we ons tevens bezighouden met therapeutische activiteiten óp het paard.

Je leert daarbij hulpvragen te signaleren, indien nodig te verwijzen, samen te werken met deskundigen en een behandelplan op te stellen.

Opleiding therapeutisch werk met paarden

Ben jij paardencoach of instructeur en wil jij jezelf verdiepen in de fysieke & mentale fitheid van mensen, met het paard als jouw medecoach? Dan is deze opleiding zeer geschikt voor jou!

extra dimensie

Het therapeutisch begeleiden van mensen op het paard vergt een andere expertise dan mensen puur rijtechnisch of coachend verder helpen. Juist de combinatie van deze disciplines maakt dat je net dat stapje verder kunt gaan. 

Zo weten we dat mensen op het paard zittend gemakkelijker naar hun ademhaling kunnen gaan. In plaats van coachen, ga je dus ook meer behandelend aan het werk.

Ook zijn er diverse oefeningen waarbij mensen lichamelijke druk zoals spanning in de nek en schouders op het paard gemakkelijk kunnen loslaten.

Over ons

Open2Contact is dé opleider op het gebied van coaching met paarden in Nederland. Open2Contact leidt paardencoaches op die in staat zijn met een juiste combinatie van tools – hoofd, handen en hart – het paard op veilige en verantwoorde wijze in te zetten. Door toepassing van de bewezen methodiek Motiverende Gespreksvoering komen mensen daadwerkelijk in ‘beweging’. Hierdoor hebben onze coaches in de afgelopen jaren veelvuldig positieve gedragsveranderingen bij hun cliënten weten te realiseren. 

Open2Contact is als opleidingscentrum begonnen vanuit een passie voor paardencoaching. Het opleidingscentrum heeft alles te maken met de kwaliteitsslag die de sector verdient. Paardencoaching kwalitatief verantwoord inzetten, dat is waar we het allemaal voor doen. We hebben al tientallen mensen mogen opleiden tot paardencoach, waarbij we altijd streven naar de optimale balans tussen het welzijn van het paard en aandacht voor het persoonlijke proces van de cliënt.

Met als doel natuurlijk het zo goed mogelijk begeleiden van je cliënten! We hebben een team van gepassioneerde trainers, co-trainers en coaches binnen ons opleidingscentrum. Iedereen met zijn eigen achtergrond, verhaal en ervaring in het vak en met paarden. We werken met kleine groepjes, waarin JIJ altijd centraal staat. Bij Open2Contact werken we vanuit twee centrale hoofdvragen, namelijk: Wat is je wens? Waar wil je naar toe?

Onze opleidingen zijn een prachtige persoonlijke reis! We begeleiden je daarbij graag een stukje op jouw pad.

hoe zit de opleiding in elkaar?

De volledige opleiding tot Therapeutisch werker met paarden duurt twee jaar en bestaat uit minimaal 16 lessen ondersteund met e-learning en praktijk. De opleiding kent twee niveaus.

niveau 1 & 2

Niveau 1:
Het eerste jaar kwalificeer jij jezelf in de basis als Therapeutisch werkend assistent met paarden. Na het volgen van dit deel van de opleiding heb je beperkte mogelijkheden om aan de slag te gaan en assisteer je een gediplomeerd Therapeutisch werker met paarden of Equitherapeut.

Niveau 2:
Als jij ook jouw tweede jaar met succes hebt afgerond, ben jij gediplomeerd Therapeutisch werker met paarden. Je mag zelfstandig therapeutische behandelingen geven met behulp van paarden en je kunt jezelf verzekeren voor therapeutische activiteiten van de cliënt op het paard.

meerwaarde niveau 1 & 2

Als je al instructeur bent kan het zijn dat je het voldoende vindt om alleen de opleiding op niveau 1 te volgen. Tijdens de intake zullen we jouw persoonlijke situatie bespreken om te kijken wat het beste bij je past. 

Ben je Paardencoach en wil je mensen óp het paard kunnen begeleiden om jouw sessies therapeutisch te ondersteunen dan is een tweejarige opleiding een goede investering. Je bent daarna bevoegd om mensen op het paard te begeleiden.

Inhoud niveau 1 Therapeutisch werken met Paarden?

 

De opleiding bestaat uit praktijk en theorie, ondersteund door ons innovatieve e-learning programma. We gaan het eerste jaar in op de volgende thema’s: – basispsychologie – de rol van de therapeut – therapeutisch werken met paarden; in teams, bij rouw en bij mensen met burn-out klachten – veilige en verantwoorde inzet van het therapiepaard. Ook werken we samen naar het examen ter afsluiting van leerjaar 1.

 

overzicht 

 • 7 lesdagen e-learning en praktijk
 • 7 zelfstudie dagen met begeleiding & werken met portfolio
 • Literatuur (zelfstudie)
 • Examen
 • Duur 1 jaar (in totaal ca. 90-110 uur)
 • Kosten: 2500,– excl 21% btw

 

Locaties: Diverse locaties door Nederland, afhankelijk van jouw voorkeur en regio

 

 

 

   

   

   

  Inhoud niveau 2 Therapeutisch werken met Paarden?

   

  De opleiding bestaat uit zowel praktijk als theorie en wordt ondersteund door onze e-learning omgeving. We gaan het tweede jaar in op de volgende thema’s: – fysiotherapeutische middelen en activiteiten op en om het paard – het paard als sensomotorisch instrument – het welzijn van het therapiepaard – het schrijven van een behandelplan – werken met multidisciplinaire professionals

  overzicht

    • 6 lesdagen e-learning en praktijk
    • 2 intervisie dagen
    • Literatuur (zelfstudie)
    • Examen
    • Duur 1 jaar (in totaal ca. 80-90 uur)
    • Kosten: 2000,– euro excl 21% btw
    • Locaties: Diverse locaties door Nederland, afhankelijk van jouw voorkeur en regio.

  Corona proof

  De komst van corona heeft grote uitdagingen met zich meegebracht. Voor veel opleidingsbedrijven betekende het zelfs dat er tijdelijk gestopt moest worden, omdat de praktijklessen door alle maatregelen geen doorgang meer konden vinden. 

  Bij Open2Contact werken we met een professionele en praktische e-learning omgeving, waardoor we in staat zijn om ook onze praktijkdagen online aan te bieden. Met de uitgebreide videocontent en interactieve huiswerkopdrachten zorgen we er samen voor dat de voortgang van de opleiding niet in gevaar komt en kan de opleiding in vrijwel alle omstandigheden gewoon doorgaan.   

   

  voorwaarden

  Voor deze opleiding gelden de volgende instroom eisen:

  Je bent al paardencoach of instructeur en bent pedagogisch / psychologisch onderlegd (of wilt dit ontwikkelen). 

  Ben je nog geen paardencoach of instructeur maar denk je dat deze opleiding jou op het lijf geschreven is? Neem dan contact met ons op via het intake formulier, wellicht kom je in aanmerking voor ons assessment.

   therapeutisch werken met paarden

  Data & Groepen

   

  We starten de opleiding een paar keer per jaar, op verschillende locaties. Bekijk hieronder de startdata

  Niveau 1

  Data volgt

   

  Niveau 2

  Data volgt

  Overeenkomst bij het UWV? Dan kun je de opleiding vergoed krijgen.

  Heb je al een bedrijf? Dan kun je de kosten aftrekken!

  Ben je particulier? Dan kun je de kosten opgeven bij je aangifte.

  Investering in jezelf

  voor de opleiding niveau 1 & 2
  • 13 les bijeenkomsten van 6 uur op verschillende locaties met paarden (locaties en tijden volgen zo snel mogelijk)
  • Les van vooraanstaande deskundigen op het gebied van coaching, paarden en ondernemerschap.
  • 2 intervisie dagen
  • 7 zelfstudie dagen
  • Zelfstandig doen van praktijkopdrachten  

  Studiematerialen

  Er is een literatuurlijst, de boeken zijn voor eigen rekening en blijven dus ook in jouw bezit.

  Naast de bovengenoemde 80-110 uur studietijd op de locaties van Open2Contanct ben je ook tijd kwijt aan het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen van coaching met je eigen paarden (of paarden van derden). Deze uren schrijft Open2Contact niet voor.

  Onze schatting is dat je naast de studietijd nog ongeveer 30-60 uur kwijt bent aan huiswerk uren. De uren zijn over 11 maanden verspreid. Het zal echter per persoon verschillen hoeveel de exacte studiebelasting bedraagt.

  Jij staat centraal:

  jouw eigen proces, jouw tempo

  Iedere deelnemer is natuurlijk verschillend en volgt de opleiding met een ander doel. Misschien ben je al paardencoach en wil je verdieping, of misschien heb je nog nooit gecoacht maar is dit iets wat je erg graag zou willen. Misschien ben jij diegene die deze opleiding wil doen omdat je al jaren paarden hebt en meer over jezelf en je paarden wilt leren. Maar niet persé met het doel om een eigen praktijk als paardencoach te beginnen. Ook dat is voor ons een prima reden om de opleiding te volgen.

  Groepen ontstaan nooit voor niets. Je hebt elkaar altijd iets te leren! Ieder heeft zijn eigen reden en zijn eigen proces. Dat begrijpen we en daar willen we zoveel mogelijk rekening mee houden! Dit doen we door in kleine groepen te werken, zodat er voldoende aandacht kan worden gegarandeerd. We werken daarnaast, naast je vaste hoofdtrainer, met verschillende professionals om de kwaliteit te waarborgen. Zo zijn er procesgesprekken en is er een vertrouwenspersoon. Ook als er net wat meer ondersteuning nodig is voor jouw persoonlijke proces, kan dat in een persoonlijk verdiepingstraject (tegen meerkosten).

  Meedoen met de opleiding? Maar twijfel je nog?

  Kom het dan zelf ervaren, en boek een privé sessie.

  Meedoen met de opleiding?

  Vraag dan een privé sessie aan!

  Een privé sessie is een live afspraak met één van de trainers, waarbij we je graag leren kennen. We geven je dan meer uitleg over de opleiding en jij kunt voelen of de opleiding bij je past. De intake duurt ongeveer 45 minuten en is kosteloos. Als je je gegevens achterlaat, neemt één van de trainers contact op.

  In welke opleidingsgroep heb je interesse?

  Veelgestelde vragen

  Waar je vast antwoord op wilt
  Ik wil eerst ervaren, kan dat ook?

  Ja, dat kan! Je kunt dan een privé coaching aanvragen via deze pagina. Een van de trainers neemt dan contact met je op.

  Aan welke keurmerken voldoet Open2Contact?

  Open2Contact heeft kwaliteit hoog in het vaandel en is daarom voorzien van het keurmerk bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).

  O2C is ook voornemens de richtlijnen van het keurmerk te volgen van Vereniging Paarden Coaching Nederland (V-PCN). 

  Hoe werkt de betaling?

  Na de intake, als definitief besloten is dat je deelneemt, ontvang je van ons de volledige factuur vooraf aan de opleiding. Indien je liever in termijnen betaalt, kan dit in overleg.

  Welke opleidingslocaties zijn er allemaal?

  We hebben verschillende locaties door heel Nederland waar we de opleidingen geven. We hebben deze allemaal met zorg uitgekozen. De locatie die we het meest voor onze opleiding gebruiken, is de Prinses Maxima Manege in Den Dolder. Bekijk hier alle locaties. 

  Ik ben al zzp'er, kan ik het bedrag voor de opleiding aftrekken?

  Ja, je kunt dit opvoeren als bedrijfskosten. Informeer hiervoor bij je accountant.

  Ik heb niet de juiste vooropleiding, kan ik toch meedoen?

  Neem even contact met ons op! Dan bespreken we samen jouw persoonlijke situatie.

  Wat maakt deze opleiding anders dan een andere opleiding?

  We weten natuurlijk niet precies wat andere opleidingen doen, maar we weten wel wat ons uniek maakt en waar onze focus ligt, namelijk:

  • Kleine groepen
  • De wetenschappelijke onderbouwde methode Motiverende Gesprekstechnieken
  • Focus op paardenwelzijn
  • Ruimte voor je eigen ontwikkeling
  Ik wil graag werken als trainer voor Open2Contact, kan dat?

  Ja! We hebben regelmatig nieuwe trainers nodig. We kiezen altijd mensen die bij ons de opleiding gedaan hebben en heel enthousiast zijn. Of jij op dit moment kunt komen werken als trainer, is afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk deze pagina voor meer informatie. 

  Ik loop bij het UWV, wat zijn de mogelijkheden?

  We hebben een scholingsovereenkomst bij het UWV. Je kunt dan (een deel) van de opleiding vergoed krijgen. Je kunt bij je eigen contactpersoon informeren naar de mogelijkheden.