fbpx

Combineer je passie voor paarden met je werk!

Inschrijven voor een intakeCheck data en groepen

Jaaropleiding tot gediplomeerd paardencoach

Focus op wetenschappelijke onderbouwde gesprekstechnieken, paardenwelzijn en voor je eigen ontwikkelingsproces.

Schrijf je nu in voor 31 mei en geniet van een aantrekkelijke korting van €800.
Normaal gesproken kost deze opleiding € 4000,–, nu € 3200 excl. btw

Open2Contact is op zoek naar paardencoaches in spé.

O2C is altijd op zoek naar mensen die de kwaliteit binnen de (paarden)coaching hoog willen houden. Mensen die nadenken over hun eigen handelen en kunnen of willen leren reflecteren. Weten waarom jij anderen mensen wilt helpen is een belangrijke eerste stap binnen de ontwikkeling van vaardigheden van een coach.

O2C stelt vereisten voor deelname aan de opleiding. Tevens behoort een opleidingssollicitatiegesprek tot voorwaarde tot deelname aan de opleiding.

Ben jij er over uit, of denk je erover na om andere mensen wezenlijk en resultaatgericht verder te helpen in hun leven? Wil je jezelf verrijken en ontplooien? Wil jij met paarden en mensen werken? Zit er een echte ondernemer in jou en voldoe jij aan de vereisten van de opleiding? Vraag dan een intake gesprek aan!

Als je je hierin herkent, voel je je bij onze opleiding zeker thuis:
 • Als je al je hele leven een passie hebt voor paarden en dieren, en het je droom is om met hen te kunnen werken als coach zodat je andere mensen kunt helpen.
 • Als je al paardencoach bent, en je behoefte hebt aan extra diepgang en verdieping.
 • Als je sensitief bent en van nature anderen aanvoelt. Mensen komen al heel je leven naar jou toe en voordat je het weet vertellen ze jou hun hele levensverhaal. Coaching zit al in je!
 • Als je weet dat ‘doen’ echt helpt. Mensen die Paardencoaching genieten komen iets ‘doen’. Verbaal en non-verbaal gaan jullie aan de slag. Samen tot de kern komen, dat is de kracht van het werken met paarden!
 • Als je al werkt als (paarden)coach in je eigen praktijk, maar continu opzoek bent naar manieren om je cliënten nog beter te helpen.
 • Als je paardenwelzijn erg belangrijk vindt. Je wil niet “zomaar iets doen” met de paarden. Je wil de hoogste kwaliteit bieden, zowel voor jouw cliënt als voor je paard.
 • Als je zoekt naar een opleiding waarin jouw eigen proces en patronen nog verder mogen worden ondergezocht. Je houdt van het werken in kleine groepen en bent nieuwsgierig naar wat je nog over jezelf kunt leren. Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter jij jouw cliënten ook kunt helpen.
Over ons

Open2Contact is dé opleider op het gebied van coaching met paarden in Nederland. Open2Contact leidt paardencoaches op die in staat zijn met een juiste combinatie van tools; hoofd, handen en hart het paard op veilige en verantwoorde wijze weten in te zetten. Door toepassing van de Motiverende Gespreksvoering komen mensen wezenlijk in ‘beweging’ wat leidt tot positieve gedragsveranderingen.

Open2Contact is als opleidingscentrum begonnen vanuit een passie voor paardencoaching. Het opleidingscentrum heeft alles te maken met de ‘kwaliteitsslag’ die de sector verdiend. Paardencoaching kwalitatief verantwoord inzetten geniet onze passie. We hebben al tientallen mensen mogen opleiden tot paardencoach, waarbij we het belangrijk vinden om zowel het welzijn van het paard in het middelpunt te zetten en genoeg aandacht te geven aan het persoonlijke proces van de cliënt. Met als doel natuurlijk het zo goed mogelijk begeleiden van je cliënten! We hebben een team van gepassioneerde trainers, co-trainers en coaches om het opleidingscentrum te runnen. Iedereen met zijn eigen achtergrond, verhaal en ervaring in het vak en met paarden. We werken met kleine groepjes, waarbij JIJ altijd centraal staat. Bij Open2Contact werken we vanuit twee centrale hoofdvragen, namelijk: Wat is je wens? Waar wil je naar toe?

De opleidingen bij ons zijn een prachtige persoonlijke reis! We begeleiden je graag een stukje op jouw pad.

Hoe is de opleiding ontstaan?

Het opleidingscentrum is ontstaan vanuit de wens, paardencoaching in Nederland kwalitatief te verbeteren. Vandaag de dag kan iedereen zichzelf inschrijven bij de KvK als coach dan wel paardencoach. Waar bijvoorbeeld artsen en hulpverleners zich moeten houden aan BIG en SKJ registraties en zich daarmee adequaat dienen te bewijzen aan de klant, heeft de coach vrij spel. Met alle gevolgen van dien als het gaat over het ‘verder helpen van mensen’. Te denken valt aan de inzet en de rol van het paard, de fysieke veiligheid van de klant maar ook zeer zeker de emotionele veiligheid van de klant tijdens de sessie. Waar men ‘vrij spel’ heeft, ontstaat ook een vrije interpretatieruimte in het vertalen van het paardengedrag naar de klant. Na het ondergaan van meerdere paardencoachingsopleidingen en het volgen van diverse workshops binnen de paardencoachingssector, mistte O2C de objectieve houding van de coach. Daarom heeft O2C een methodiek ontwikkeld om de coach objectief in te zetten tijdens de paardencoaching. Zo maakt O2C, in samenwerking met de Hogeschool Windesheim te Zwolle, gebruik van de Motiverende Gespreksvoering.

Motiverende gespreksvoering

Motiverende Gespreksvoering is een techniek waarbij vanuit gelijkwaardigheid en een objectieve ‘activerende’ manier van vraagstelling wordt gewerkt. Kortom de mening en het oordeel (vrije interpretatie) van de coach vervalt en het gesprek wordt voor de klant ‘gestructureerd’. Hierdoor doet de klant inzicht op in zijn eigen kunnen en willen.

Inzet van het paard

Het paard wordt binnen O2C ingezet als instrument. O2C ziet coachen met paarden als een creatieve activiteit waarbij doelen en wensen van de klant kunnen worden geactiveerd en behaald. Zo kan het paard bijvoorbeeld worden ingezet als metafoor, als gespreksmiddel, als bindmiddel, als uitvergroter van non-verbale interacties en als creatief middel. Er wordt altijd op een positieve manier vanuit de wens van de klant gewerkt en intuïtieve interpretaties worden alleen via een openvraagstelling geformuleerd. Hierdoor is de coaching altijd ‘van de klant’ en op de waarheid van de klant berust.

Paardencoach jaaropleiding

Opleidingsvereisten

 

 • Minimaal een mbo 4 diploma op pedagogisch of psychologisch gebied (bij anders graag verslaglegging over pedagogische/psychologische ervaring, denk bijvoorbeeld aan cursussen of eigen coachpraktijkervaringen, inventariseer gerust naar mogelijkheden bij medewerker van O2C).
 • Aantoonbare hippische ervaring, in de basis om kunnen gaan met een paard.
 • Minstens 1 a 2 jaar werkervaring
 • Positieve instelling
 • Houd er rekening mee dat de opleiding op HBO niveau geïndiceerd is.
Wat leer je?

 

Je leert alles over het zelfstandig ondernemerschap, het paard veilig en verantwoord in te zetten tijdens de coaching en verantwoord om te gaan met emotionele veiligheid van de klant tijdens de sessie. Daarnaast leer je veel over jouw eigen handelen en reflectief bezig zijn.

Je volgt de jaaropleiding tot zelfstandige paardencoach. Men noemt het de jaaropleiding maar is doorgaans binnen 11 maanden te behalen. De opleiding volg je binnen in een jong en ambitieus bedrijf. Er zijn zowel nationale als internationale vakspecialisten binnen de opleiding betrokken.

In de toekomst zal Open2Contact ook ZZPers en medewerkers nodig hebben om de opleidingen uit te voeren. O2C staat dan ook altijd open voor talentvolle trainers, paardencoaches, administratieve en sale-technische talenten! Voldoende kansen binnen een warm, open en gezellig bedrijf. Lees hier meer

 

Doelstellingen leeractiviteiten:
 • Reflectief handelen
 • Positief motiveren
 • Motiverende gespreksvoering eigen maken
 • Paarden fysiek veilig in te zetten
 • Paardengedrag herkennen
 • Profilering als beroepscoach
 • Kritisch kijken naar inzet van paarden tijdens de coaching

Kleine groepen

Open2Contact onderscheidt zich door te werken in kleine groepen, van maximaal 6 cursisten, waardoor veel persoonlijke aandacht geboden wordt. De opleiding kenmerkt zich door een goede theoretische basis en er is veel ruimte voor ervaringsgericht leren.

Bjischoling en verdieping

Naast de opleiding tot paardencoach kun je met ons aanbod alle kanten op voor verdere bijscholing en verdieping binnen de paardencoaching. Veiligheid, welzijn en het ethisch inzetten van het paard in coaching en ondernemerschap zijn belangrijke pijlers binnen het opleidingsaanbod van Open2Contact.

Up to date

Open2Contact volgt actief ontwikkelingen binnen de coachingssector, de hippische sector en de wetenschap om zo haar opleidingsaanbod continue aan te scherpen en door te ontwikkelen. Open2Contact werkt hierbij regelmatig samen met experts uit de verschillende vakgebieden.

Kansen binnen opleidingscentrum

Open2Contact leidt professionele paardencoaches op en biedt talentvolle gediplomeerde cursisten kansen en mogelijkheden om binnen het opleidingscentrum of binnen het netwerk van Open2Contact aan de slag te gaan als paardencoach of trainer. Lees hier meer. 

Wat anderen zeggen over deze opleiding

Vorig jaar september begonnen met de jaaropleiding tot Paardencoach bij Open2contact. Het eerste contact was al erg prettig wat me deed besluiten dat dit de juiste aanbieder was. Wat een mooie opleiding is dit en wat een mooie persoonlijke reis en groei heb ik doorgemaakt door het volgen van deze opleiding. De trainers zijn motiverend alsook de lesstof die gevolgd dient te worden. De MGV (motiverende gespreksvoering) is een superhandige wetenschappelijk onderbouwde tool die je in het dagelijks leven ook heel fijn kunt toepassen. Al met al superblij met de stap die ik heb gemaakt om hier mijn opleiding te volgen en hoop de opgedane kennis na het behalen van mijn diploma in te kunnen zetten binnen mijn nieuw opgezette coachingpraktijk Detta Reddast (wat IJslands is voor “het komt goed”) samen met mijn IJslandse paarden.

Judith Litzouw

Ik zocht een opleiding tot Paardencoach die gedegen in elkaar zit. Dat vond ik bij Open2Contact. Naast het feit dat alle aspecten aan bod komen (zoals coachen, omgaan met paarden, veiligheid etc..), zijn de trainers zeer bekwaam. Over de opbouw van de opleiding is goed nagedacht en er is oog voor jou als mens en individu. Kortom: een aanrader!

Annemiek Nijland

De paardencoach opleiding van Open2Contact leert je reflecteren op jezelf en daagt je uit om met een bredere blik te gaan kijken naar paard en mens. Door het studiejaar heen onderzoek je jouw coachingsstijl binnen de motiverende gespreksvoering. Het meer in contact komen met mijn gevoel heeft mij sneller naar de essentie binnen een gesprek geleid. Daarnaast ondervind je de toevoeging van het reactieve vermogen van het paard tijdens de coachsessies.

Famke Diekstra

Ik ben de opleiding tot paardencoach gaan volgen bij Open2contact omdat de combinatie van een bewezen coaching methode, motiverende gespreksvoering, in samenwerking met de paarden als mede-coach mij enorm aansprak! Als ik iets doe, doe ik het goed en de opleiding tot paardencoach bij Open2Contact heeft ook mijzelf als mens laten groeien! Een proces waar je nog meer bij je eigen gevoel en kracht komt! En alleen dan kan je anderen helpen! Ik kan het iedereen aanraden.

Claudia Zwart

Ik ben nu bijna klaar met de opleiding paardencoaching bij Open2Contact en ik heb het afgelopen jaar enorm veel geleerd! Ik heb zowel aan professionele als persoonlijke ontwikkelingen kunnen werken tijdens de opleiding. De lesstof bestaat onder andere uit motiverende gespreksvoering, het coachen zelf en het ondernemen. Dit allemaal in een veilige, gemotiveerde en inspirerende omgeving. Ook heb ik heel veel aan mijn mede-cursisten en toekomstige collega’s gehad, zij durfden zich allemaal open te stellen en staan altijd voor je klaar. Een bijzondere en leerzame ervaring!

Diede Scheepers

Ik ben erg blij met de opleiding paardencoaching die ik volg bij Open2contact. De reden waarom ik voor Open2contact heb gekozen is omdat je naast paardencoaching en motiverende gespreksvoering ook lessen krijgt in ondernemen. Daarnaast vind ik kwaliteit en kunde belangrijk. Beide zijn ruimschoots aanwezig bij Open2contact. Ook ben ik blij met mijn groep medecursisten, veel kennis wordt gedeeld en samen oefenen vind ik erg leerzaam!! Kortom elke lesdag is een cadeau aan mezelf!!

Rebecca Salema

Paardencoach jaaropleiding

Data & Groepen

 

Groep Vriezenveen

Start:
2 juni 2021

Lesdagen:
Woensdag

Trainer:
Saskia Morsink

Regio:
Oost/Noord NL

Groep Den Dolder

Start:
25 juni 2021

Lesdagen:
Vrijdag

Trainer:
Jannette Eggers

Regio:
Midden NL

Groep Wessem

Start:
11 september 2021

Lesdagen:
Zaterdag

Trainer:
Rebecca Huygens

Regio:
Zuiden NL

Overeenkomst bij het UWV? Dan kan je de opleiding vergoed krijgen.

Heb je al een bedrijf? Dan kun je de kosten aftrekken!

Ben je particulier? Dan kun je de kosten opgeven bij je aangifte.

Investering in jezelf

& je (toekomstige) praktijk
 • Training Motiverende Gespreksvoering (inclusief examen en geldig certificaat).
 • Acht lesbijeenkomsten van 6 uur op verschillende locaties met paarden, locaties en tijden volgen zo snel mogelijk. (48 uur totaal)
 • Les van hoogwaardige deskundigen op het gebied van coaching, paarden en ondernemerschap.
 • Een theorie en praktijkexamen tot paardencoach van 6 uur (inclusief Paardencoach diploma, 12 uur totaal) de examens zijn ingepland op hele lesdagen en zullen in de ochtens starten, in de middag is er ruimte voor het coachen van elkaar met de paarden en het opdoen van extra coachervaring om binnen jouw eigen praktijk mee te nemen
 • Zelfstandig doen van praktijkopdrachten (12 uur totaal).
 • Een privé coaching en een procesgesprek tijdens een van de opleidingsdagen

Studiematerialen

Er is een literatuurlijst, de boeken zijn voor eigen rekening en blijven dan ook jouw bezit.

Naast de 72 uur zoals bovengenoemd aan studietijd op de locaties van O2C ben je ook tijd kwijt aan het lezen van boeken, de huiswerkopdrachten en het oefenen van coaching met je eigen paarden (of paarden van derden) deze uren schrijft O2C niet voor. De schatting van O2C is dat je na de 72 uur nog ongeveer 30-60 uur kwijt bent aan huiswerk uren. De uren zijn over 11 maanden verspreid en komen neer op minimaal 92 uur, maar dit is vooralsnog per persoon verschillend.

Jij staat centraal:

jouw eigen proces, jouw tempo

Iedere deelnemer aan de opleiding is natuurlijk verschillend. Ieder heeft een ander doel met de opleiding. Misschien ben je al paardencoach en wil je verdieping, of misschien heb je nog nooit gecoacht maar staat dit al een tijdje op het wensenlijstje om te gaan doen. Misschien ben jij diegene, die deze opleiding wil doen omdat je al jaren paarden hebt en meer over jezelf en je paarden wil leren, maar niet persé echt als paardencoach aan de slag wil in je eigen praktijk. Het is allemaal goed. Groepen ontstaan nooit voor niks. Je hebt elkaar altijd iets te leren!

Ieder heeft zijn eigen reden en zijn eigen proces. Dat begrijpen we en daarom willen we er zoveel mogelijk rekening mee houden! Dat doen we door in kleine groepen te werken, zodat er genoeg ruimte is. We werken daarnaast met verschillende professionals om de kwaliteit te waarborgen, naast je vaste hoofdtrainer. Zo zijn er procesgesprekken en is er een vertrouwenspersoon. Indien er net wat meer ondersteuning mogelijk is voor jouw persoonlijke proces, kan dat in een persoonlijk verdiepingstraject (tegen extra kosten).

Meedoen met de opleiding? Maar twijfel je nog?

Kom het dan zelf ervaren, en boek een privé coaching.

Als je de opleiding bij ons hebt afgerond…
 • Kun je zelfstandig als paardencoach in jouw eigen praktijk aan de slag. Hoe dat precies werkt, hebben we je ook al deels geleerd tijdens de opleiding.
 • Voel je je een ander mens! Je voelt je nog veel dichter bij jezelf. Het persoonlijke proces dat tijdens de opleiding plaats heeft gevonden, heeft ervoor gezorgd dat je patronen hebt mogen doorbreken en dat je beter weet wat je wil. Je voelt je vol zelfvertrouwen.
 • Kun je jouw cliënten verder helpen met hun persoonlijke uitdagingen en ze door middel van Motiverende Gesprekstechnieken snel naar de kern begeleiden.
 • Kun je eventueel (co-)trainer of privé paardencoach worden bij ons opleidingscentrum! We zoeken altijd nieuwe mensen die de opleiding bij ons gedaan hebben en die het leuk vinden om bij ons te komen trainen.

Bekijk hier

Het mooie verhaal van Dionne
Chantal Briem deed bij ons de opleiding tot paardencoach.

Bekijk hiernaast haar review in het mooie filmpje.

Bekijk hier

De review van Chantal Briem

Meedoen met de opleiding?

Vraag dan een intake aan!

Een intake is een live afspraak met één van de trainers, waarbij we je graag leren kennen. We geven je dan meer uitleg over de opleiding en jij kunt voelen of de opleiding bij je past. De intake duurt ongeveer 45 minuten en is kosteloos. Als je je gegevens achterlaat, neemt één van de trainers contact op.

Veelgestelde vragen

Waar je vast antwoord op wilt
Ik wil eerst ervaren, kan dat ook?

Ja, dat kan! Je kunt dan een privé coaching aanvragen via deze pagina. Een van de trainers neemt dan contact met je op.

Aan welke keurmerken voldoet Open2Contact?

Open2Contact heeft kwaliteit hoog in het vaandel en is daarom voorzien van het keurmerk bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).

O2C is ook voornemens de richtlijnen van het keurmerk te volgen van Vereniging Paarden Coaching Nederland (V-PCN). 

Hoe werkt de betaling?

Na de intake, als definitief besloten is dat je deelneemt, ontvang je van ons de volledige factuur vooraf aan de opleiding. * Indien je liever in termijnen betaalt, kan dit in overleg.

* bij korting gelden andere voorwaarden

Welke opleidingslocaties zijn er allemaal?

We hebben verschillende locaties door heel Nederland waar we de opleidingen geven. We hebben deze allemaal met zorg uitgekozen. De locatie die we het meest voor onze opleiding gebruiken, is de Prinses Maxima Manege in Den Dolder. Bekijk hier alle locaties. 

Ik ben al zzp'er, kan ik het bedrag voor de opleiding aftrekken?

Ja, je kunt dit opvoeren als bedrijfskosten. Informeer hiervoor bij je accountant.

Ik heb niet de juiste vooropleiding, kan ik toch meedoen?

Neem even contact met ons op! Dan bespreken we samen jouw persoonlijke situatie.

Wat maakt deze opleiding anders dan een andere opleiding?

We weten natuurlijk niet precies wat andere opleidingen doen, maar we weten wel wat ons uniek maakt en waar onze focus ligt, namelijk:

 • Kleine groepen
 • De wetenschappelijke onderbouwde methode Motiverende Gesprekstechnieken
 • Focus op paardenwelzijn
 • Ruimte voor je eigen ontwikkeling
Ik wil graag werken als trainer voor Open2Contact, kan dat?

Ja! We hebben regelmatig nieuwe trainers nodig. We kiezen altijd mensen die bij ons de opleiding gedaan hebben en heel enthousiast zijn. Of jij op dit moment kunt komen werken als trainer, is afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk deze pagina voor meer informatie. 

Ik loop bij het UWV, wat zijn de mogelijkheden?

We hebben een scholingsovereenkomst bij het UWV. Je kunt dan (een deel) van de opleiding vergoed krijgen. Je kunt bij je eigen contactpersoon informeren naar de mogelijkheden.